wiem, że to pewnie banał, ale się zacięłam na tym w zadaniu..
Jagoda: skoro a2=3√3, to a=... ?
20 maj 17:23
asdf: √3√3
20 maj 17:26
Dziabong: a2 = 31 * 312
a2 = 332
a= 334 v a= − 334
20 maj 17:31
vv: a2=3√3 /:√
√a2=√3√3
|a|=√3√3
a= ( 3*312 )12 = 312*314 = 312+14 = 334
=4√33}=4√27
20 maj 17:35
vv: lub z minusem
20 maj 17:36
Jagoda: dzięki
20 maj 17:38
Jagoda: Jeszcze jedno− jeśli pole trójkąta prostąkątnego − 90,30,60 stopni wynosi 3√3 to ile wynosi
najkrótsza przyprostokątna?
20 maj 17:39
Dziabong:

Najkrótszy bok to ten naprzeciwko kąta 30,
Z zależności w trójkacie 30,60,90 mamy
a = x , b= x
√3, c = 2x
x
2 √3 = 6
√3
x
2 = 6
x =
√6 v x = −
√6 (ale ta opcja odpada)
Zatem a =
√6
20 maj 17:48