|AO|=8√2 ⇒ r=8 , h=2r=16
z tw, Pitagorasa w trójkącie BOE
x2=172−82 ⇒ x= 15
a=|AB|=8+x= 23
| 64 | ||
w trójkącie prostokątnym BOC r2=x*y ⇒ y= | ||
| 15 |
| a+b | ||
P(tr)= | *h= ........... dokończ | |
| 2 |
|SA|=8√2
|SB|=17
a+b=c+d,
d=2r
ΔCSD− Δ prostokątny równoramienny
d2=(8√2)2+(8√2)2=64*2+64*2=256
h=d=16
r=8
AE=8, SB2=r2+EB2
172=82+EB2
289−64=EB2
EB2=225⇔EB=15
y=EB=15 − punkty styczności okręgu są równo odległe od wierzchołka kata
ΔCSB− Δ prostokatny.
r=√x*y
8=√x*15
64=x*15
| 64 | ||
x= | ||
| 15 |
| 4 | ||
c=15+4 | ||
| 15 |
| 4 | 4 | 529 | ||||
d+c=16+19 | =35 | = | ||||
| 15 | 15 | 15 |
| 1 | ||
Ptrapezu= | (d+c)*h | |
| 2 |
| 1 | 529 | |||
Ptrapezu= | * | *16 oblicz | ||
| 2 | 15 |