Oblicz
marcin: Pomoże ktoś

a i prosiłbym rozbić to zadanie na czynniki pierwsze, bo ja trochę mało kumaty
jestem jeśli chodzi o matmę
Oblicz;
|1−
√2|+|3−
√2|
20 maj 16:48
Otsu: Musisz ustalić najpierw , czy liczby w "nawiasach" są większe od 0 czy mniejsze. Następnie,
jeśli wyjdzie, że są większe od 0 to pomijasz wartość bezwzględną, a jeśli są mniejsze to
piszesz ze znakiem przeciwnym. Czyli bd −(1−√2) + 3 − √2.
Dalej:
−1 + √2 + 3 − √2 = 2 ^^ I koniec ^^
20 maj 16:53
Mila: Tego nie można rozłożyc na czynniki pierwsze, ale można przedstawić w innej postaci:
|1−√2|=√2−1
|3−√2|=3−√2
|1−√2|+|3−√2|=√2−1+3−√2=2
20 maj 16:55