Czy ktoś mi może powiedzieć jak mam zrobić takie zadanie?proszę:)
Zosia:
W pewnej prywatnej firmie wypłacono miesięczne premie uznaniowe wg następującego klucza: 10%
ogółu zatrudnionych pracowników otrzymało po 200 zł, 60% dostało po 300 zł, 20% po 400 zł i 10%
po 500 zł. Obliczyć średnią premię przypadającą na jednego zatrudnionego w firmie.
20 maj 16:05
pigor: ..., otóż, niech
x= ? − szukana
średnia premia, to z warunków
premiowania
10%*200+60%*300+20%*400+10%*500= x*100% ⇔ 10*2+6*30+2*40+10*5= x ⇔
⇔ x= 20+180+80+50 ⇔
x= 330 zł . ...
20 maj 21:01