rownanie prostej krawedziowej parametryczne
radek: Witam, mam problem z rownaniem prostej krawedziowym prostej.
Znalezc rownanie parametryczne i krawedziowe prostej przechodzacej przez punkty A = (−3,4,1)
oraz B = (0,2,1).
Wiec tak, obliczylem wektor AB = (3,−2,0)
Zrobilem rownanie parametryczne prostej
x = 3 +3t
y= 4 − 2t
z = 1
teraz wyznaczylem ze t = 1/3x + 1
wiec teraz mam t podstawic do y i z i bede mial rownanie krawedziowe ?
takie ?
y=2−2/3x
z=1
tzn.
2/3x + y − 2 = 0
z − 1 = 0
20 maj 14:33
radek: moglby ktos to sprawdzic ?
20 maj 15:53
radek: ^
20 maj 19:25
radek: mam blad, t=1/3x −1. Ale jak to zadanie powinno sie ogolem robic ?
20 maj 21:11
radek: ΔΔΔΔ
21 maj 11:57