Rozwiąż równanie: 2przykłady zrobiłem, a z 3 juz mam problem
ziomek: Rozwiaż równanie:
a)9x2 + 100 = 0
b)x2 = (1−x)(1+x)
c)(x−1)2 − 1 = 0
a) wynik: x= −10/3(ułamek− w liczniku 10, a w mianowniku 3) x= −10/3(ułamek− w liczniku 10, a w
mianowniku 3) równanie sprzeczne
b) nie potrafię zrobić
c) wynik: x=0, x=2
Może ktoś sprawdź czy dobre wyszły mi wyniki i jak zrobić podpunkt b, thx
17 wrz 22:10
Eta:
a)
sprzeczne bo 9x
2 = −100 −−− sprzeczność
b) x
2 = 1 − x
2 bo ( a −b)( a+b) = a
2 −b
2
zatem 2x
2 −1=0 podobnie
(
√2 *x −1)(
√2 *x +1)=0 <=>
√2 *x = 1 lub
√2 *x = −1
to:
x =
1√2 lub x = −
1√2
po usunięciu niewymierności otrzymasz:
| | √2 | | √2 | |
odp: x = |
| lub x = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
c)
( x −1 +1)( x −1 −1)=0 => x =0 lub x = 2 ok
17 wrz 22:23
ziomek: thx a podpunkt a może byc tak jak ja rozwiązałem
17 wrz 22:32
Kalumniatoris: Jak podstawiam w a za x −10/3 to wychodzi mi 200
PS podpunkt a ma rozwiązanie, ale wątpię byście to mieli.
17 wrz 22:38
Kalumniatoris: jak podstawisz cokolwiek (prawie) to ci wyjdzie równanie sprzeczne
ps a) x= 10i
17 wrz 22:41
ziomek: nie mieliśmy tego thx
17 wrz 22:42
Kalumniatoris: wiem(nie pytaj skąd) my też tego nie mieliśmy (i raczej mieć nie będziemy, chyba że jako
ciekawostkę)
17 wrz 22:49
Eta:
Tak . w zb. liczb rzeczywistych takie równanie jest sprzeczne.
ale w zbiorze liczb
zespolonych już ma rozwiązania

PS:
ziomek jak będziesz
studentem to będziesz to wiedzieć
17 wrz 22:58
Kalumniatoris: Eta. Ja nie jestem studentem (jestem w 2 liceum) a wiem.
PS. Czemu umieszczasz linki do nieistniejących stron (aby podkreślić?)
17 wrz 23:03
Eta:
To nie są linki

to tylko "wytłuszczenie" kolorem.
np:
Kalumniatoris
17 wrz 23:10
17 wrz 23:13
Kalumniatoris: Tamte to są linki takie jak ten
i16 (prowadzi do działu trygonometria)
17 wrz 23:14
Eta:
17 wrz 23:16