Całka wymierna/niewymierna - sprawdzenie odpowiedzi
Calkolog: Witam!
Potrzebuję, aby sprawdzono moje obliczenia pod kątem ich poprawności:
1) całka wymierna: integral ((x−2)/(x
2−8x+18)) dx
mój wynik: 1/2 ln |x
2−8x+18| + (2/sqrt 2) arctg ((x−4)/sqrt 2) + C
2) całka niewymierna: integral (sqrt (−x
2+2x+9)) dx
mój wynik: −1/2 (x−1)
2 + (sqrt 10)x + C
W przypadku błędu proszę o rozpisanie przykładu z małym wytłumaczeniem, jeśli można

Z góry dzięki
20 maj 14:11
wredulus_pospolitus:
wrzuć do wolframalpha i sprawdź swoje wyniki
lub prościej −−− policz pochodną z tego co wyliczone zostało i sprawdź czy wyjdzie funkcja
podcałkowa
20 maj 14:15
Calkolog: prawie za każdym razem wynik trochę różni się na wolframie od moich obliczeń, a koniec końców,
mój wynik okazuje się poprawny, przez to nie mam zaufania do WA
20 maj 14:22
asdf: x
2 − 8x + 18 = x
2 − 8x + 16 + 2 = (x−4)
2 + 2
| | x−2 | |
∫ |
| dx = | t = x−4 ⇒ x = t + 4 | |
| | (x−4)2 + 2 | |
| | t+2 | | t dt | | dt | |
∫ |
| dt = ∫ |
| + 2∫ |
| = |
| | t2+2 | | t2+2 | | t2+2 | |
| 1 | | 1 | | t | |
| ln(t2+2) + 2* |
| *arctg |
| +C, t = x−4 |
| 2 | | √2 | | √2 | |
Wolframowi radze ufać, jak nie jesteś pewny/a wyniku to wpisz jako tożsamość, wyjdzie albo true
albo false, np.
x
2−4 = (x−2)(x+2), wyjdzie true, tak samo przy całkach
20 maj 15:45
Calkolog: Rozumiem, że mój wynik do pierwszej całki jest poprawny, co z drugim?
20 maj 16:08
Mila: Pierwsza dobrze, druga źle.
2)
∫
√(−x2+2x+9)dx=∫
√10−(x−1)2dx=∫
√10−t2dt=∫
√10−t2dt=J
1
[x−1=t, , dx=dt]
| | a2 | | x | | x | |
J1 obliczamy z wzoru:∫√a2−x2dx= |
| arcsin |
| + |
| √a2−x2 |
| | 2 | | |a| | | 2 | |
| | 10 | | t | | t | |
∫√10−t2dt= |
| arcsin |
| + |
| √10−t2= |
| | 2 | | √10 | | 2 | |
| | x−1 | | x−1 | |
=5arcsin |
| + |
| √10−(x−1)2 |
| | √10 | | 2 | |
20 maj 16:23
Calkolog: Wszystko byłoby Ok, gdyby nie fakt, że w całce brak jest dx / (sqrt (−x2+2x+9)); jest samo
(sqrt (−x2+2x+9)) dx, stąd też wynikało moje pytanie.
20 maj 18:18
20 maj 19:42
Calkolog: Nie, ta całka to (sqrt (−x2+2x+9)) dx, żadnego ułamka tutaj nie ma, a żeby skorzystać ze wzoru
na arcsin trzeba byłoby mieć takowy ułamego, którego licznik stanowi samo dx bądź jakąś stałą
* dx.
20 maj 19:48
Mila:
Wszystko jest w porządku, skorzystałam z gotowego wzoru, a tam jest dobrze policzone, to dość
długie wyprowadzenie, korzysta się z przekształcenia:
| | 10−t2 | |
∫√10−t2dt= |
| dt= |
| | √10−t2 | |
| | 1 | | t | |
=10∫ |
| dt−∫t* |
| dt= |
| | √10−t2 | | √10−t2 | |
możesz wyprowadzić do końca
20 maj 20:05
Calkolog: ok, wszystko się zgadza, troszeczkę po bandzie poszedłem, stąd mój wynik
20 maj 20:14