trojkat
damian: 1. wysokosc trojkata prostokatnego poprowadzona na przeciwprostokatna dzieli ja na 2 odcinki o
dl. 2czm i 8 cm. ile wynosi pole tego trojkata
2. cieciwy AB i CD przecinaja sie pod katem 30o w punkcie E. wiedzac ze |AE|=6 |ED|=3 |EB|=2
oblicz pole trojkata AEC
3. w trojkacie rownoramiennym ABC podstawa ma dlugosc 40cm.W trojkat ten wpisano kolo ktore
jest styczne do ramion trojkata w pkt. D i E. WIedzac ze |DE|=8 oblicz pole trojkata ABC i
pole kola wpisanego w ten trojkat
bardzo prosze o pomoc
20 maj 12:32
20 maj 12:36
damian : rzeczywiscie nie znalem tego wzoru

, a jak moge obliczyc pole trojkata w 2 i 3 zadaniu?
20 maj 12:44
aniabb: EA•AB=EC•ED zatem 6•2=3•EC ⇒EC=4
Pole = 1/2•4•6•sin30° = 6
20 maj 12:48
aniabb:

h=3
H=15
Pole ABC = 1/2•40•15=300
| | 2P | | 2•300 | |
r= |
| = |
| = 20/3 |
| | a+b+c | | 40+25+25 | |
Pole koła πr
2=π•400/9
20 maj 12:56
damian : dziekuje slicznie
20 maj 13:09