fizyka matura 2013
ojtek: MATURA FIZYKA 2013
Temat dla "podstawowiczów", albo zbiorczy, jak się komu podoba.
To jak wam poszło, ile zadań nie zrobiliście?

Numery sobie zapisałem 14 i 16, jedno wiem że było z polaryzacją i tam nie za bardzo się
orientowałem, a to drugie nawet już nie wiem o czym było. Z zamkniętych nie wiedziałem jakie
widma powstają przy przepuszczaniu światła przez gazy itd. bodajże zadania 4. I jeszcze nad
drugim zbytnio nie myślałem, i zaznaczyłem że prędkość kamienia zmaleje do 5m/s w ciągu
pierwszej sekundy. Z reszty przewiduję lepiej niż sobie zakładałem, czyli gdzieś może nawet
70+%
20 maj 11:16
Kipic: Ja nie zrobiłem tylko bodajże przedostatniego zadanka w ogole nie wiedzialem co tam liczyc
No i co moge powiedziec ta matura byla banalna tez cos kolo 70 % bede miec najprawdopodobniej a
moze przygotowywalem sie do niej lacznie bez sciemy to okolo miesciec temu jakis tydzien moze
9 dni i wczoraj 4 dzialy sobie powtorzylem wmiare

i mam pytanie jedno do tego co bylo :
Praca miesni ⇒ ........................⇒ ............................ jakie powinny byly byc
tam energie wpisane
20 maj 12:32
20 maj 12:42
Kipic: ja tez dalem najpierw potencjalna a potem kinetyczna najp[ierw potencjalna bo tam byla energia
wzajemnego odzdzialywania a potem kinetyczna bo ma jakas szybkosc ta strzala
20 maj 12:59
ojtek: Chyba teraz CKE powinno arkusze dać na stronę? Ja już koczuję
20 maj 13:03
anmario: Witam, są gdzieś arkusze z dzisiejszej fizyki?
20 maj 13:51
20 maj 14:03
anmario: Dzięki
20 maj 14:20
fiz: Oblicz wartość przyspieszenia, z jakim będą poruszać się elektron i pozyton, jeżeli znajdą się
one w odległości 1 cm od siebie. Uwzględnij tylko siłę wzajemnego przyciągania
elektrostatycznego tych cząstek.
| | v2 | |
Czy jak przyrównałem Fd do siły coulumba (przyspieszenie wyznaczyłem z a= |
| |
| | r | |
czy jest to poprawne?
20 maj 14:30
ojtek: | | F | |
ja policzyłem siłę Coulomba, a potem z a= |
| |
| | m | |
też nie wiem, czy dobrze
20 maj 14:35
ojtek: a anihilację jak zrobiłeś? (zanihilowali mnie tym nazewnictwem

) E=2mc
2?
20 maj 14:37
anmario: Dobrze, właśnie tak trzeba to zrobić. Przecież one nie będą poruszać się po okręgu ale po
prostej, więc skąd siła dośrodkowa? Jedyna siła jaka działa to siła przyciągania
elektrostatycznego i zgodnie z II zasadą dynamiki ona nadaje cząstce przyśpieszenie a.
20 maj 14:39
swq: a jak oceniacie rozszerzenie? Za mało czasu było
20 maj 15:47
ojtek: nie mam jak ocenić rozszerzenia, bo pisałem podstawę, ale też wydaje mi się, że te 2 godzinki
to trochę mało. wydawało mi się, że robię wszystko w miarę sprawnie, mimo że nie zrobiłem paru
przykładów i tak się ledwo w czasie zmieściłem...
podliczyłem punkty, do 70% chyba jednak nie dobiję, jak po napisaniu sobie myślałem, ale 60+
będzie, podobnie jak z maty roz. to i tak lepiej niż sobie zakładałem, bo myślałem, że 50 pare
% to będzie max.
jestem zadowolony
20 maj 18:15