zadanie
Maciek: a)Prostokątny trawnik otoczony jest dróżką o jednakowej szerokości. Pola powierzchni trawnika i
dróżki są równe. Jakie mogą być wymiary trawnika i szerokości dróżki, jeśli wyrażają one pełną
liczbę metrów?
Jak to zrobić?
20 maj 10:02
wredulus_pospolitus:

P
ścieżki +ogródka = (a+2c)*(b+2c)
P
ogródka = a*b
P
ścieżki +ogródka = 2*P
ogródka
a,b,c ∊ liczb całkowitych
i mamy:
ab + 2c(a+b+2c) = 2*ab −> 2c(a+b+2c) = ab
i teraz 'kombinuj'
niech c=1 ... wtedy a=... b=...
niech c=2 ... wtedy a= ... b=...
niech c=3 ... wtedy a=... b=...
widzisz jakąś regułę
20 maj 10:28
Garth: @wredulus, a czy a, b, c nie powinny raczej tylko nalezec do liczb naturalnych?
20 maj 10:35
wredulus_pospolitus:
Garth −−− jak najbardziej

... ewentualnie jak kto woli (zależy jaka jest obecnie wyznawana
'teoria spiskowa') ∊N
+
20 maj 10:41
aniabb: np:
c=1 a=10 b=3
c=1 a=6 b=4
c=1 a=4 b=6
c=1 a=3 b=10
c=2 a=36 b=5
c=2 a=20 b=6
c=2 a=12 b=8
i na odwrót a z b
c=3 a=78 b=7
c=3 a=42 b=8
c=3 a=30 b=9
c=3 a=24 b=10
c=3 a=18 b=12
c=3 a=15 b=14
i na odwrót a z b
20 maj 11:04
marcin: ale to jest podstawówka
20 maj 12:41
aniabb: np
c=4 a=210 b=11
c=4 a=110 b=12
c=4 a=60 b=14
c=4 a=50 b=15
c=4 a=35 b=18
c=4 a=30 b=20
i na odwrót a z b

c=5 a=300 b=13
c=5 a=155 b=14
c=5 a=107 b=15
c=5 a= 84 b=16
c=5 a= 60 b=18
c=5 a= 48 b=20
c=5 a= 44 b=21
c=5 a= 36 b=24
c=5 a= 30 b=28
i na odwrót a z b
20 maj 13:13