równanie różniczkowe
matroz: Witam, mam problem z równaniem róźnivxkowym, mianowicie wychodzi mi co innego niż w
odpowiedziach.
y'−2xy = x − x
3
Najpierw lewą stronę przyrównuję do zera, wychodzi * = y = e
(x2) * c(x) potem wyliczam z
tego y' i z tego wyliczam c'(x). Potem całkuję by otrzymać c(x) i wstawiam do *.
Mój wynik to y = 0,5 x
2 + c*e
x2
Wynik w książce:
y = (−0,5x
3 + cx
−3)
−1/3
Chciałbym prosić o sprawdzenie kto się mylił

Pozdrawiam.
wredulus_pospolitus:
y' − 2xy = x−x
3
zgaduj zgadula aby ściągnąć lewą stronę:
e
−x2y' − 2xe
−x2y = e
−x2(x−x
3)
(e
−x2y)' = ∫e
−x2(x−x
3) dx
milutka całeczka prawa −−− zgaduj zgadula uruchomiona
reasumując − masz dobry wynik