matematykaszkolna.pl
spłata rat kredytu ciekawski: Proszę o pomoc: zaciągamy kredyt w wysokości 100 tys, spłacane w 4 ratach: 1 rata w wysokości 10 tys spłacana po 1 msc 2 rata 30 tys spłacana po 3 msc 3 rata 60 tys splacana po 6 msc 4 rata 15 tys splacana po 7 msc opłaty kredytobiorcy to 0,5 tys za zaciągnięcie kredytu oraz ubezpieczenie 0,05 miesięcznego oprocentowanie kredytu jaki jest koszt kredytu? jaka jest efektywna roczna stopa procentowa?
20 maj 00:56
Krzysiek : I wlasnie miedzy innymi po to przydaje sie matematyka w zyciu emotka
20 maj 09:17
wredulus_pospolitus: ciekawski −−− a wzory znasz Więc w czym problem − wystarczy (umiejętnie) podstawić dane do wzoru i na kalkulatorze wyliczyć wartość ehhh Ci przyszli 'ekonomiści' czy też inni 'księgowi' ... aż strach patrzeć
20 maj 10:23
Mateusz: A co gorsza maklerzy giełdowi wprawdzie egzamin wymaga jakiś umiejętnosci ale zawsze mozna sie prześlizgnąc
20 maj 10:27
wredulus_pospolitus: e tam maklerzy ... makler teraz to jest facet który bierze procent od gromady 'roboli', którzy w jego imieniu inwestują. Swego czasu miałem pracować właśnie jako taki 'robol' i spekulować na kontraktach − wszystko za pośrednictwem centrali w Londynie − tam byli maklerzy.
20 maj 10:30
ciekawski: W tym problem, że nie mam wzorów. dlatego uprzejmie proszę abyście je tutaj wrzucili
20 maj 10:45
Mateusz: O.o to widze ze ja juz nie w temacie
20 maj 13:21
ciekawski: a więc mógłby ktoś to rozwiązać lub przesłać odpowiedni wzór? jeśli naprawdę wystarczy to podstwić pod wzorek, dzięki!
20 maj 20:41
ciekawski: up
22 maj 17:07