Fizyka
113: Spadochroniarz o masie 75 kg opada na spadochronie pionowo w dół z prędkością o stałej
wartości 5 m/s. Siła oporów ruchu ma wartość około ?
Nie mam pojęcia jak obliczyć siłę oporu
19 maj 23:13
123: Siła wypadkowa Fw takiego spadochroniarza jest równa:
Fw = Fg − Ft, gdzie Ft = siła tarcia i a = 5 m/s2 i g ≈ 10 m/s2
Zatem:
ma = mg − Ft
75*5 = 75*10 − Ft
375 =750 − Ft
− 375 = −Ft
Ft = 375 N
19 maj 23:34
113: Nie wiem odpowiedzi to 25N 75N 250N 750N
19 maj 23:50
aniabb: skoro stała wartość prędkości to siły się równoważą zatem siła oporów ruchu jest równa sile
grawitacji i wynosi około 750N
20 maj 07:58