matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z góry dziękuję
Marcin:
Jeśli w ciągu arytmetycznym a5=14 i a13=38, to który wyraz jest równy 26? w postaci układu równań
19 maj 22:02
Eta:
a
13
−a
5
r=
= .....= 3
8
a
1
=a
5
−4r =......=2
26−2
a
n
= a
1
+(n−1)*r =26 ⇒ n−1=
⇒ n=9
3
a
9
=26
19 maj 22:09