3 kolejne wyrazy ciągu :)
Kamil: Dane są trzy początkowe wyrazy ciągu geometrycznego 27,−18,12. Dopisz trzy kolejne wyrazy tego
ciągu i wyznacz wzór ogólny.
19 maj 21:42
Krzysiek : No to przeciez proste
| | a2 | | −18 | | 2 | |
Wyznaczas iloraz q q= |
| = |
| =− |
| |
| | a1 | | 27 | | 3 | |
Sprawdzmy jeszcze iloraz dla 3 i 2 wyrazu
| | 2 | |
Czyli iloraz tego ciagu q=− |
| Jesli mamy dopisac jeszce 3 wyrazy to trzeba policzyc ile |
| | 3 | |
rowna sie wyraz a
4,a
5,a
6
| | 2 | |
NO to a4=a3*q=12*− |
| =.......policz |
| | 3 | |
a
5= a
4*q to podstaw i policz
a
6=a
5*q to podstaw i policz
natomiast wzor ogolny ciagu jest taki a
n=a
1*q
n−1 to podstaw do tego wzoru i gitara
Wszystko masz tylko podstaw.
19 maj 22:07