CAŁKI
stilla_sanguinis: ∫30 10xdx
∫52 (6x2−16x+26)dx
jak zabrać się za te przykłady
19 maj 21:37
rupert: njapierw proponuje obliczyc calki nieoznaczone
19 maj 21:38
Janek191:
| | 1 | |
∫ 10 x dx = 10 ∫ x dx = 10 * |
| x2 = 5 x2 |
| | 2 | |
więc
3
∫ 10x dx = 5 *3
2 − 5*0
2 = 5*9 − 0 = 45
0
================================
| | 1 | | 1 | |
∫ ( 6 x2 − 16 x + 26 ) dx = 6* |
| x3 −16* |
| x2 + 26 x + C =2 x3 − 8 x2 + 26 x + C |
| | 3 | | 2 | |
więc
5
∫ ( 6 x
2 − 16 x + 26 ) dx = 2*5
3 − 8*5
2 + 26 *5 − ( 2*2
3 − 8*2
2 + 26*2) =
2
= 2*125 − 8*25 + 130 − ( 2*8 − 8*4 + 52) = 250 − 200 + 130 − (16 − 32 + 52) =
= 180 − 36 = 144
==============
20 maj 06:40