funkcja potęgowa
Piotrek: Oblicz:
√38 − 12√2 − √11 − 6√2
17 wrz 20:39
Kalumniatoris: wynik to 3
17 wrz 20:45
Piotrek: Bardziej interesowało mnie jak to rozbić, bo dałem jeden przykład żeby samemu zrobić resztę.
17 wrz 20:46
Eta:
12
√2 = 2ab to a*b= 6*
√2
więc ( 6−
√2)
2 = 36 −12
√2 +2 = 38 −
√2
więc :
√38 −12√2 =
√( 6 −√2)2 = I6 −
√2I = 6 −
√2
podobnie:
11 − 6
√2 = ( 3 −
√2)
2
więc
√11 − 6√2=
√( 3 −√2)2 = I 3 −
√2 = 3 −
√2
więc 6 −
√2 −( 3 −
√2) = ...... to już sam dokończ
17 wrz 20:49
Eta:
oczywiście ,że wynik
3
17 wrz 20:50
Eta:
chochlik w ostatnim : = I 3 −√2 I
17 wrz 20:53
Piotrek: Dzięki wielkie
17 wrz 20:53
Eta: 
czy rozumiesz już ?
17 wrz 20:54
Piotrek: tak, po prostu nie wpadłem na wykorzystanie wzorów skróconego mnożenia
17 wrz 21:04
Eta: ok
17 wrz 21:10
ineedyourhelp: Witam, mam problem z rozwiązaniem tego zadania , byłbym wdzięczny za pomoc ( sorry za
pierwiastki ale nie wiedziałem jak poprawnie je wstawić − kazdy z pierwiastkow jest
sześcienny)

3 3 3
√−9 x √−9 √−24
−−−−−−−−−−−− − −−−−−−−−−
3 3
√−3 √ −3
17 wrz 21:26
Eta:
Sorry , z miłą chęcią ale nic z tego nie rozumiem

p3 { 2} −− bez spacji
np:
3√3 3√24 3√9
zapisz teraz porządnie
Co oznacza x .... jeżeli mnożenie? to * a nie x
x −−−to niewiadoma
Popraw treść to pomożemy
17 wrz 21:33
ineedyourhelp:
3√−9 * 3√−9 3√−24
_________ __ _______
3√−3 3√−3
17 wrz 21:42
Eta:
zapytam ? czy to ma być tak zapisane?
| 3√−9*3√−9 | | 3√−24 | |
| − |
| |
| 3√−3 | | 3√−3 | |
17 wrz 21:43
ineedyourhelp:
Tak , przepraszam bardzo za problemy, które sprawiam. Pierwszy raz tu jestem
17 wrz 21:45
Eta: 
ok

więc prosto:
3√ −813 −
3√243=
3√−27 −
3√8 = −3 − 2 = ..... to już napewno wiesz?
17 wrz 21:46
Eta:
OK

Witamy na
naszym forum
Nauczysz się z pewnością nie tylko pisowni, ale i rozwiązywania zadań
Pozdrawiam i zapraszam do nas
17 wrz 21:48
ineedyourhelp:
Dzięki wielkie , faktycznie , jak patrzę na ten przykład ( rozwiązany ) to wydaje się być
prosty

Dziękuję i pozdrawiam
17 wrz 21:49
Eta:
Jutro będzie lepiej
Miłych snów.... nie tylko o "pierwiastkach stopnia trzeciego"
17 wrz 21:53
AROB: Witaj
Eta 
, dobry wieczór
17 wrz 21:54
Eta: Witaj
AROB
Miłego wieczoru życzę
17 wrz 21:55
AROB: Dziękuję,
Eta, wzajemnie.
17 wrz 22:03
Oogórek:
Cześć, mam problem z tym przykładem. Wiem że trzeba zastosować wzór skroconego mnozenia i
rozbić liczbe 7 na 5+2 ale nie rozumiem po co
√7−2√10=
17 wrz 22:37
Eta:
Ogórku 
2ab = 2
√10 /:2
a*b =
√10 =
√2*
√5
więc a =
√2 b =
√5
czyli (
√2 −
√5)
2 = 2 −2
√10 +5 = 7 −2
√10 czyli ok

jezeli weźmiesz tak:
2ab = 2
√10 /:2
ab =
√10
i a= 1 b =
√10
to zobacz co się dzieje

( 1 −
√10)
2 = 1 −2
√10 +10 = 11 −2
√2 ...... i co?...
klapa nie pasuje

!
dlatego : iloczyn a*b =
√10 rozkładamy na
√2*
√5
bo będzie "pasować do kwadratu róznicy.
Czy już teraz jasne
Piotrze
17 wrz 22:52