prosze o pomoc :)
Jagoda: Oblicz pole trójkąta prostokątnego w którym jeden z kątów ostrycj jest 2krotnie większy od
drugiego kąta, a suma długości przeciwprostokątnej i dłuższej podstawy jest równa 2{6}+6{2}
19 maj 20:21
Jagoda: wytłumaczeniem też nie pogardzę
19 maj 20:28
Krzysiek : jagoda . W trojkacie prostokatnynm suma katow ostrych=90stopni
jesli oznaczymy mniejszy kat ostry przez x to to wiekszy z warunkow zadania ma miare 2x
No to x+2x=90 to 3x=90st to x=30 stopni (ma mniejszy kat ) to drugi kat ma 2*30=60 stponi .
mamy szczegolny trojkat prostokatny (30,60 ,90 stopni )
terraz co wiemy o takim trojkacie . Tyle ze przyprostokatna ktora lezy naprzeciwko kata 30
stopni ma dlugosc rowna 0,5 przeciwprostokatnej a druga przyprostokatna ma dlugosc rowna
| | √3 | |
|
| dlugosci przeciwprostokatnej |
| | 2 | |
No to jesli przeciwprostokatna oznaczymy przezc to jedna przyprostokatna ma dlugosc 0,5*c i
| | √3 | |
oznaczmy ja przez a a druga ma dlugosc |
| *c i oznaczmy ja przez b . |
| | 2 | |
| | √3 | |
Dluzsza bedzie przyprostokatna b bo |
| >0,5 |
| | 2 | |
| | √3 | |
No to z awarunkow zadania mamy c+ |
| c=2√6+6√2 wylicz sobie z tego c i policz |
| | 2 | |
| | 1 | |
przyprostokatne a i b . Pole to juz policzysz ze wzorow Np taki P= |
| b*a  |
| | 2 | |
19 maj 21:48
Krzysiek : Jednak wytlumaczenie jest nie do konca zrozumiale . Szkoda
20 maj 09:20
Jagoda: Jest extra, dzięki
20 maj 16:00