Nie wiem co zrobić dalej.
eks łaj zet: | | 1 | |
Wiadomo, że wykres funkcji f przecina osie układu współrzędnych w punktach A( 0, −2 |
| ), B |
| | 2 | |
(−5,0), C(−1,0). Przestaw w postaci ogólnej i kanonicznej.
Witajcie, mam problem z tym zadaniem− nie wiem co zrobić w pewnym momencie. Z danych zadania
| | −5+(−1) | |
odczytałem miejsca zerowe x1= −5, x2 = −1. Policzyłem wierzchołek xw = |
| = −3 |
| | 2 | |
Jednak nie jestem pewien co dalej. Czy teraz powinienem podstawić współrzędne A do postaci
iloczynowej y = a(x+5)(x+1) ?
19 maj 20:05
Eta:
Dobrze myślisz
19 maj 20:07
eks łaj zet: W porządku, dziękuję za pomoc
19 maj 20:11
Eta:
y= −2(x+5)(x+1) ⇒ postać ogólna y=..........
x
w= −3 to y
w= −2(−3+5)(−3+1) =........
y= a(x−x
w)
2+y
w= ......... postać kanoniczna
19 maj 20:11
eks łaj zet: a czasem nie będzie −1/2?
19 maj 20:16
Eta:
No jasne,że tak

przepraszam
19 maj 20:19
eks łaj zet: Nic się nie stało, dam sobie już radę. Jeszcze raz dziękuję
19 maj 20:23