matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak nalezy przesunąć wykres funkcji ?
Ma:
x−3
Jak nalezy przesunąć wykres funkcji y =
aby otrzymać wykres funkcji y =
x−1
−x−3
?
x+1
19 maj 18:57
irena_1:
x−3
x−1−2
−2
f(x)=
=
=
+1
x−1
x−1
x−1
Tutaj asymptoty to proste x=1, y=1
−x−3
−(x+1)−2
−2
g(x)=
=
=
−1
x+1
x+1
x+1
Tutaj asymptoty to proste x=−1, y=−1 Wykres funkcji g(x) otrzymujemy przesuwając wykres funkcji f(x) o wektor [−2; −2], czyli o 2 jednostki w lewo i 2 jednostki w dół.
20 maj 10:37