Srednice Ab kola podzielono na 4 rowne odcinki, oblicz jaka czesc pola tego kola stanowi figura
zaznaczona kolorem zielonym jesli luk wewnetrzny kola jest suma 2 polokregow. ( rysunek nie
odzwierciedla tego co jest w podreczniku ale cos podobnego a jak ktos sie orientuje to ta
figura z ksiazki wyglada jak ten znak japonski/ chinski/ koreanski, tu jest cos podobnego)
|SB |= r −− dł. promienia dużego koła
| r | ||
|EC|= | −− dł. promienia najmniejszego koła o środku E | |
| 4 |
| 3 | ||
|DB|= | r −− długość promienia koła o środku D | |
| 4 |
| 1 | 1 | r | 1 | 3 | ||||||
P(zielonej części)= | πr2− | π( | )2 + | π( | r)2=.... | |||||
| 2 | 2 | 4 | 2 | 4 |
| 3 | ||
=........ = | πr2 | |
| 4 |
| P(zielone) | 3 | |||
zatem | =.......... = | |||
| P(koła) | 4 |
]