Zamień sumy algebraiczne funkcji tryg. na iloczyny funkcji tryg.
Eel: Myślałem nad tym sporo czasu, i po prostu nie umiem tego sforsować. Bardzo proszę o pomoc, pani
profesor umyśliła sobie usmażyć tych delikwentów, którzy tego nie zrobią już jutro.
Zamień powyższe wyrażenia na iloczyn funkcji trygonometrycznych:
1) sin α + sin 2α + sin 3α
2) cos2 (α − β) − cos2 (α + β)
3)1 + sin α + cos α
19 maj 18:13
pigor: ..., no to może , chyba najciekawsze np. tak :
3)
1+sinα+cosα = sinα+1+cos
2α2−sin
2α2 =
= 2sin
α2cos
α2+cos
2α2+cos
2α2 =
= 2sin
α2cos
α2+2cos
2α2 = 2cos
α2 (sin
α2+cos
α2) =
= 2cos
α2 [sin
α2+sin(90
o−
α2)] =
2cosα2* 2sin45ocos(45o−α2)
19 maj 18:46
Eel: Kurde, życie mi ratujesz, wielkie dzięki.
19 maj 19:00
pigor: ... , np. tak :
2)
cos2(α−β)−cos2(α+β) = [cos(α−β)−cos(α+β)] [cos(α−β)+cos(α+β)] =
= 2sin
12(α−β+α+β)sin
12(α+β−α+β) * 2cos
12(α−β+α+β)cos
12(α−β−α−β) =
= 2sinαsinβ * 2cosαcos(−β) = 2sinαcosα * 2sinβcosβ =
sin2α sin2β . ...
19 maj 19:01