zapis matematyczny w zadaniu z fizyki
xyz: Jeśli powierzchnię metalu oświetli się kolejno dwiema różnymi wiązkami światła o długościach
λ1=350nm i λ2=450nm, to max. prędkość wybijanych z metalu elektronów w pierwszym przypadku
będzie dwa razy większa od max.prędkości elektronów wybijanych z metalu w drugim przypadku.
Oblicz pracę wyjścia e z metalu.
Mam pytanie co do matematycznego zapisu.
wiadomo, że v2=2v1
układ równań, odjęty stronami dał mi takie równanie Ef1−Ef2=Ek1−Ek2 −−>
po przekształceniu − wychodzi na to, że przed prędkością podniesioną do kwadratu jest znak
minus...?
proszę o pomoc w matematycznym zapisie tego zadania.
19 maj 18:12
Klusek: Moze odejmujesz nie to co trzeba? Pamiętaj, ze im fala ma większa długość, tym mniejsza energię
foton
1 sty 19:43
daras: V−1 = 2 v2
1 sty 20:45
daras: | | hc | | 4 | | 1 | |
W = |
| ( |
| − |
| ) ≈ 15,8 eV |
| | 3 | | λ2 | | λ1 | |
trochę dużo
1 sty 20:54