Z FIZYKI - PRĘDKOŚĆ WZGLEDNA
graba_0x0:
Samochód osobowy poruszający się po prostym odcinku drogi z prędkością o wartości 130 km/h
dogonił i wyprzedził ciężarówkę jadącą z prędkością o wartości 90 km/h. W tej sytuacji oba
pojazdy poruszały się z prędkością względną równą?
A. 11 m/s. B. 40 m/s. C. 61 m/s. D. 220 m/s.
Tylko proszę nie pisać, że odpowiedzią jest 40 km/h, ponieważ mam podane w odpowiedzi 11 km/h
na godzinę, czyli odpowiedz A. Proszę o uzasadnienie.
19 maj 18:04
graba_0x0: Is there anyone? Please!
19 maj 18:36
Janek191:
| | km | | km | | km | | 40 000 m | | m | |
vwz = 130 |
| − 90 |
| = 40 |
| = |
| ≈ 11 |
| |
| | h | | h | | h | | 3 600 s | | s | |
Odp. A
======
19 maj 19:11