f kwadratowa
funkkcja: W trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnych długości 6cm wpisano prostokąt tak, że
jeden jego bok zawiera się w przeciwprostokątnej, a dwa pozostałe wierzchołki należą do ramion
trójkąta. Wyznacz wymiary prostokąta o największym polu
19 maj 17:46
Eta:
Pomagam
19 maj 17:59
Janek191:
b = c = 6 cm
a = a
√2 = 6
√2 cm
x −długość prostokąta
y − szerokość prostokąta
h − wysokość trójkąta
h = 0,5 a= 3
√2
Z podobieństwa trójkątów mamy
czyli
3
√2 x = 6
√2*( 3
√2 − y) ./ : 3
√2
x = 6
√2 − 2y ⇒ 2y = 6
√2 − x
y = 3
√2 − 0,5 x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole prostokąta
P = x*y = x*( 3
√2 − 0,5 x) − 0,5 x
2 + 3
√2 x
P(x) = − 0,5 x
2 + 3
√2 x
a = − 0,5 < 0 − ramiona paraboli skierowane są ku dołowi − funkcja posiada największą
| | − 3 √2 | |
wartość dla x = p = |
| = 3 √2 |
| | − 1 | |
Wtedy y = 3
√2 − 0,5* 3
√2 = 1,5
√2
Odp. Wymiary prostokąta o największym polu : x = 3
√2, y = 1,5
√2
=========================================================
19 maj 18:02
Eta:
| | 1 | |
|AB|= 6√2 i |CD|= |
| |AB|=3√2 |
| | 2 | |
z podobieństwa trójkątów ABC i EFC:
| | 6√2 | | 3√2 | | 36−6√2 | |
|
| = |
| ⇒ y= |
| |
| | x | | 3√2−y | | 6√2 | |
pole prostokąta : P=x*y
| | 36−6√2x | | 1 | |
P(x)= x( |
| )= − |
| x2−3√2x −−− parabola ramionami do dołu |
| | 6√2 | | 2 | |
to funkcja osiąga maksimum dla odciętej wierzchołka
| | −3√2 | |
xmax= |
| = ........ |
| | 2*(−12) | |
y
max= ....
dokończ.....
19 maj 18:15
Eta:
Przecież napisałam,że pomagam!
19 maj 18:17
Janek191:
Jak zacząłem , to nie było jeszcze tej informacji
19 maj 18:18
Eta:
19 maj 18:19
Janek191:
Właśnie tego rysunku brakowało
19 maj 18:21
funkkcja: Dziękuję za pomoc
19 maj 19:48