STOŻEK
Olciaa: Stożek złożono z siatki przedstawionej na rysunku obok. Promień podstawy stożka jest równy 6.
a) Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka.
b) Oblicz wysokość tego stożka.
proszę pomóżciiiee.

!
17 wrz 20:02
;P: A gdzie rysunek?
17 wrz 20:06
Olciaa: nie wiem jak to sie rysuje xd
17 wrz 20:07
Olciaa: nie wiem jak to sie rysuje xd
17 wrz 20:07
Kalumniatoris: Nad polem do wpisywania jest przycisk "rysuję"
17 wrz 20:08
Olciaa: wiem, ale cos mi nie wychodzi te rysowanie
17 wrz 20:12
Olciaa: jest koło male po lewej stronie, to jest podstawa ze niby a obok jest dwa razy wieksze z
wycieta jedna czawartą koła i zaznaczony jest kat prosty
17 wrz 20:13
Kalumniatoris:

Czy to wygląda jakoś podobnie do tego (wymiary nie są odpowiednie)
17 wrz 20:18
Olciaa: noom !

tak samo xd
17 wrz 20:22
Kalumniatoris: a) PC = PP + PS
PP=π*62=12π j2
PS = π*(6*2)2*0.75=108π j2
PC=12π j2+108π j2 = 120π j2
PC − pole całkowite
PP − pole podstawy
PS − pole ściany
j− jednostka (np cm)
17 wrz 20:24
Kalumniatoris:
W liczeniu wysokości niestety Ci nie mogę pomóc.
17 wrz 20:25
Olciaa: oo dziekuje ; *
17 wrz 20:57
Olciaa: a co to j i skad sie wzielo o,75 ?
17 wrz 20:58
Kalumniatoris: j to jednostka miary (nie podałaś jaka ma być) zastąp to np. cm(centymetr) lub m(metr)
pole ściany=pole tego wycinka koła
0.75 = 3/4 >>> 3/4 pola koła o danym promieniu.
17 wrz 21:15
Olciaa: ahaa ok. dzieki
17 wrz 21:43
Olciaa: a napewno to jest dobrze?
17 wrz 21:56
Kalumniatoris: Według mnie jest dobrze (gdybym myślał że jest źle to bym nie pisał)
ale nigdy nic nie gwarantuję
(95% na to że dobrze 4% na to że się gdzieś pomyliłem)
17 wrz 22:04
Kalumniatoris: 1% − otrzymałem złe dane
17 wrz 22:05
Eta:
Olcia
kolega cosik "pokręcił''( chociaz chciał pomóc

poprawiam:
r = 6 ,
34*2π*R −−− to długość łuku tego wycinka
który jest rozwinięciem powierzchni bocznej tego stożka
więc R= l −−− długość tworzacej stożka
2πr =
34*2πR
to
34*2πR = 12π /: 2π
34R = 12 => R = 8 cm
więc l = 8 cm −−− długość tworzącej
więc P
c = πr
2 + πrl = 36π + 48π= 84π cm
2
b) H wyznacz z tw. Pitagorasa
H
2 = l
2 − r
2
dokończ ....
17 wrz 22:13
Eta:
17 wrz 22:15
Kalumniatoris: Eta: dzięki że mnie poprawiłaś, właśnie widzę co pokręciłem − w pierwszej części zamiast
podnieść do kwadratu pomnożyłem przez 2
Olciaa: Przepraszam, mój błąd
17 wrz 22:18
Kalumniatoris: Dobrze że tu nie ma rejestracjii (z innej strony za taki błąd by mnie pewnie wyrzucili)
17 wrz 22:23
Eta: 
nie przejmuj się , każdemu się zdarza, miałeś dobre chęci , a że nie wyszło?
poprawisz się nastepnym razem

Powodzenia .
17 wrz 22:26