Liczenie objętości
Święty: Mam pytanie odnośnie całek podwójnych, a dokładnie liczenia objętości przy ich pomocy.
Przypuśćmy, że mamy paraboloidę: x
2+y
2−z=0 i walec: x
2+y
2=4 , z≥0
We współrzędnych biegunowych obszar całkowania będzie:
0≤r≤2
0≤φ≤2π
A jak wyznaczyć do tego całkę?
To będzie:
∬(4−x
2−y
2) dxdy=
19 maj 17:07
Święty: ?
19 maj 18:01
Święty: Studenci. Matematycy!
Na tym forum sami licealiści i gimnazjaliści?
19 maj 20:06
Kipic: Jawol no i przede wszystkim jeszcze maturzysci
19 maj 20:07
Krzysiek: objętość tej figury ograniczonej paraboloidą i walcem i płaszczyzną z=0
to ∫∫D (x2+y2)dxdy
przechodząc na współrzędne biegunowe:
|J|=r
∫02π∫02r2*|J|drdφ=8π
19 maj 21:24
Święty: Dzięki za odpowiedź/
Czyli zawsze gdy określamy całkę to bierzemy to co jest równe zetowi? Dobrze rozumuję?
19 maj 21:36
Krzysiek: musisz to sobie narysować, parabola ogranicza nam figurę od góry a płaszczyzna z=0 od dołu,
walec zaś określa nam granice calkowania
czyli powinno być ,że objętość figury to ∫∫D((x2+y2)−0)dxdy
D−rzut tej figury na płaszczyznę XY (czyli koło o promieniu 2, o środku w punkcie (0,0)
19 maj 21:40
Święty: A jakie założenia napisałbyś w przypadku stożka określonego x2+y2−z2=0 i walca x2+y2=4 ,
z≥0?
Liczę teraz dla stożka, ale wynik liczony całkami nie zgadza mi się z wynikiem ze wzoru...
19 maj 21:49
Krzysiek: praktycznie to samo co wyżej tylko zamiast x2 +y2 w funkcji podcałkowej jest √x2+y2
i nie zapomnij o jakobianie przechodząc na współrzędne biegunowe.
19 maj 21:52
Święty: Ok, czyli dla powyzszego przypadku będzie
D: 0≤r≤2 , 0≤φ≤2π
| | 2 | | 16 | |
∬√x2+y2dxdy=∫02∫02π(r*r)dφdr=∫02(2πr2)dr= |
| π(2)3= |
| π |
| | 3 | | 3 | |
I gdzie wyżej robie błąd, bo z tradycyjnego wzoru na objetość stozka wychodzi inaczej
19 maj 21:57
Krzysiek: ale przecież to nie jest objętość stożka...tylko walca o promieniu 2 i wysokości 2 obciętego
przez ten stożek
19 maj 22:01
Krzysiek: objętość stożka policzysz gdy będziesz miał w funkcji podcałkowej 2−√x2+y2
19 maj 22:02
Święty: Aha, już rozumiem. Źle odczytywałem polecenie.

Dzięki za pomoc
19 maj 22:05