Trygonometria
Marque: Trapez równoramienny o kącie ostrym α=600 jest wpisany w okrąg tak, że jego dolna podstawa
stanowi średnicę okręgu. Przekątna trapezu ma długość 4√3. Oblicz pole i obwód trapezu.
19 maj 16:46
Marque: Zadanie zrobione, proszę nie rozwiązywać

!
19 maj 17:04
gf:

d=4
√3
| | √3 | | d | |
sin600= |
| = |
| ⇒ r=4 ⇒ |AB|=2*r=8 |
| | 2 | | 2r | |
| | 1 | | |AD| | |
sin300= |
| = |
| ⇒ |AD|=4=|CB| |
| | 2 | | 2r | |
ΔDCB:
|DC|
2=d
2+|CB|
2−2*d*|CB|*cos30 ⇒ |DC|=4
========================================
P=12
√3
L=|AB|+|BC|+|CD|+|DA|
L=20
19 maj 17:05
Marque: gf robiłem to innym sposobem, jednak moje odpowiedzi zgadzają się z Twoimi, więc jest okey ; ))
wiem, że troszkę za późno napisałem, że zrobione, ale nie martw się, twoja praca nie poszła na
marne, bo chociaż mogłem sprawdzić rozwiązanie.
19 maj 17:20
gf: PRONTO, MORDO!
19 maj 17:25