fizyka
zack: Silnik elektryczny na prąd stały zasilany jest z baterii o SEM ε = 12 V. Podczas pracy silnika
przez jego uzwojenia płynie prąd o natężeniu I = 2 A, natomiast gdy wirnik tego silnika jest
całkowicie zahamowany, przez jego uzwojenie płynie większy prąd o natężeniu I0 = 3 A.
Opór wewnętrzny baterii pomijamy.
a) (2 pkt)
W tym obwodzie występują siły elektromotoryczne baterii i indukcji. Określ i uzasadnij, czy te
SEM skierowane są zgodnie, czy przeciwnie (nie uwzględniamy SEM samoindukcji).
b) (1 pkt)
Zapisz prawo Ohma dla tego obwodu.
c) (1 pkt)
Podaj, jakie są wartości obu SEM, gdy wirnik jest nieruchomy.
d) (1 pkt)
Oblicz wartość oporu omowego uzwojenia silnika.
e) (1 pkt)
Podczas pracy silnika część energii jest tracona z powodu wydzielania się ciepła w uzwojeniu,
ze względu na niezerowy opór omowy. Oblicz moc traconą w ten sposób podczas pracy silnika.
f) (2 pkt)
Oblicz moc użyteczną silnika (jest to moc prądu w obwodzie pomniejszona o moc traconą z powodu
strat cieplnych), gdy przez jego uzwojenie płynie prąd o natężeniu I = 2A.
g) (2 pkt)
Oblicz sprawność silnika w warunkach opisanych w punkcie f)
19 maj 16:44
zack: pomoże ktoś ...wytłumaczy ?
19 maj 16:44
Nienor: A masz może podręcznik, czy coś

Trochę trudno wytłumaczyć komuś czałkiem spory dział fizyki w
poście na forum.
19 maj 17:10
zack: chociaż pkt a dalej jakoś by chyba poszło
19 maj 17:15