Równania kwadratowe
Matfizołka: Jeżeli liczbę dwucyfrową pomnożymy przez liczbę o przestawionych cyfrach, to otrzymamy 4032.
Wyznacz te liczby, jeżeli suma cyfr każdej z nich wynosi 12.
19 maj 14:53
Kaja: x−cyfra dziesiątek
y−cyfra jedności
(10x+y)(10y+x)=4032
x+y=12
weź te dwa równania w układ i rozwiąż (x i y muszą byc dodatnie)
19 maj 14:59
Matfizołka: też tak próbowałam ale coś mi nie wychodziło
jeszcze raz spróbuję
dzięki za pomoc
19 maj 15:02
Kaja: mnie wyszło 48 i 84
19 maj 15:10
Kaja: może pomyliłaś się w obliczeniach
19 maj 15:11
Janek191:
( 10 x + y)*( 10 y + x) = 4032
x + y = 12 ⇒ y = 12 − x
zatem
( 10 x + 12 − x)*( 10*( 12 − x) + x) = 4032
( 9 x + 12)*( 120 − 9 x) = 40 32 / : 9
( 3 x + 4)*( 40 − 3 x) = 448
120 x − 9 x
2 + 160 − 12 x − 448 = 0
− 9 x
2 + 108 x − 288 = 0 / : ( −9)
x
2 − 12 x + 32 = 0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Δ = ( −12)
2 − 4*1*32 = 144 − 128 = 16
√Δ = 4
| | 12 − 4 | | 12 + 4 | |
x = |
| = 4 lub x = |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | |
więc y = 12 − 4 = 8 lub y = 12 − 8 = 4
Odp. Ta liczba, to 48 lub 84.
=======================
19 maj 15:11
Matfizołka: delta wychodzi ujemna
pomoże ktoś to rozwiazać?
19 maj 15:20
Matfizołka: dziękuję za rozwiązanie
19 maj 15:21