matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trójkąt ostrokątny
serdello:
W trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono dwie wysokości CD i AE, wiadomo że DB=2,5 CD=5 AE=4 ile wynosi EB?
19 maj 14:44
Mila:
w ΔCDB:
5
tgβ=
⇔tgβ=2
2,5
W ΔAEB:
|AE|
4
tgβ=
⇔2=
|EB|
|EB|
|EB|=2
19 maj 18:42