Rozwiąż równanie/ nierówność
Mateusz: 1. Rozwiąż równanie
a) |x−4|=3
b) |4x+8|=2
c) |5x+10|−|6+3x|=16
2. Rozwiąż nierówność
a) |x+3| ≥2
b) |2x−3| <5
c) |2−8x| ≤ 1−x
Mógłby jeszcze ktoś wytłumaczyć jak to się robi? Piszę z tego jutro sprawdzian będą podobne
przykłady a niestety jeszcze nic nie umiem.
19 maj 14:34
Kaja: a) rozpisujemy wartość bezwzględną na dwa równania x−4=3 lub x−4=−3
x=7
lub x=1
musisz zwracać uwagę czy po prawej stronie nie ma czasem liczby ujemnej. wtedy tego typu
nierówność będzie sprzeczna
19 maj 14:37
Kaja: podpunkt b0 zrób podobnie
19 maj 14:37
bezendu:
a) x−4=3 lub x−4=−3
x=7 lub x=1
b) 4x+8=2 lub 4x+8=−2
4x=−6/4 4x=−10/4
wystarczy ?
19 maj 14:40
Kaja: c) |5*(x+2)|−|3*(2+x)|=16
|5|*|x+2|−|3|*|x+2|=16
5*|x+2|−3*|x+2|=16
8*|x+2|=16 /:8
|x+2|=2
x+2=2 lub x+2=−2
x=0 lub x=−4
19 maj 14:40
Kaja: 2.|x+3|≥2
x+3≤−2 lub x+3≥2
x≤−5 lub x≥−1
x∊(−∞,−5>∪<−1,+∞)
19 maj 14:49