Trójkąt
;):

Ułóż proporcje i oblicz x i y
19 maj 14:29
Nienor: Tales, tzn. te pinowe kreski są równolgłe
| x | | 6 | | x | | 3 | |
| = |
| |
| = |
| chyba. |
| 6+y | | 3 | | 7 | | 5 | |
19 maj 14:32
Kaja: | | x | | 3 | |
Jeśli te proste są równoległe, to |
| = |
| . Ta proporacja nie wynika z TW. Talesa, |
| | 6+y | | 6 | |
tylko z podobieństwa odpowiednich trójkątów.
| | 5 | | 2 | |
Z tw Talesa mamy np. |
| = |
| |
| | 6 | | y | |
19 maj 14:35
Nienor: Kajam się, bardzo możliwe. Tales to okropieństwo, którego nigdy nie znosiłam
19 maj 14:36
;): Tak są równoległe
19 maj 14:37