Zadanie z wykorzystaniem wzoru skróconego mnożenia
Aga: Hej, mam kłopot z zadaniem, gdzie należy skorzystać z wzoru skróconego mnożenia. Proszę o
pomoc, z góry dziękuję

b) ( 1 + 2
√5 )
3 =
d) (
√3 −
√6 )
3 =
17 wrz 19:24
AS: Przyjmij a = 1 , b = 2*√5 i skorzystaj z wzoru
(a + b)3 = a3 + 3*a2*b + 3*a*b2 + b3
17 wrz 19:29
Aga: znam ten wzór, kiedy podstawiam do niego i próbuje obliczyć to nie potrafię, wynik wychodzi
kosmiczny, a powinien wyjść w b) 61 + 46√5 , d) 21√3 − 15√6
17 wrz 19:33
toeris: (1+2
√5)
3=
=1+3*1*2
√5+3*1*(2
√5)
2+(2
√5)
3=
=1+3*2
√5+3*2
2*
√52+2
3*
√53=
=1+6
√5+3*4*5+8*5
√5=
=1+6
√5+60+40
√5=
=61+46
√5
mam nadzieję, ze rozumiesz co skąd

drugi przykład jest analogiczny, chyba nawet nieco
prostszy (tylko nie zapomnij o tym,że masz we wzorze minusy)
17 wrz 19:51
Aga: wielkie dzięki toeris , ratujesz mi życie
18 wrz 22:07