Wyznacz wartości parametru k dla których funcji f(x)=p{x^2+(k+2)x+2k+1}dziedzina
Madzik: Wyznacz wartości parametru k dla których funcji f(x)=√x2+(k+2)x+2k+1dziedzina jest zbior
liczb rzeczywistych. Δ wyszła mi (k−2)(k+2) i niby wd tego powinno byc k∊<−2;2> , a w odp.
jest k∊<0;4>
19 maj 14:27
Nienor: Δ=(k+2)2−4(2k+1)=k2+4k+4−8k−4=k2−4k=k(k−4)
Źle delta ci wyszła.
19 maj 14:30
Madzik: a potem jak jest warunek
k(k−4)≤0
(k−4)≤0 ⋁ k≤0
to przeciez nie wychodzi ten przedział k∊<0;4>
19 maj 14:37
Nienor:

Nie

Mi wyszedł. Dziwnie rozwiązujesz nierówności. Nasz wykładowca z matmy by cię za to
zbeształ

Proponuję to robić za pomocą szkicu paraboli.
19 maj 14:48
Madzik: no okej, dziękuje za pomoc !
19 maj 15:05