obliczylem zadanie. Czy moze ktos zobaczyc czy dobrze
patryk1990r: Najdłuższa przekatna graniatosłupa prawidłowego sześciokątnego tworzy z płaszczyzną podstawy
kąt 600. Wiedząc że podstawę graniatosłupa można wpisać w koło o promieniu 2{3}. Oblicz
objętość i pole całkowite.
więc tak najpierw stworzyłem sobie trojkat prostakotny z podstawy by wyliczyć a.
n=6− liczba bokow podstawy
∡=U {360}{6}=60∧
i z sinusa 30 stopni obliczylem ze a=2{3}
pozniej z innego trojkata prostokatnego oblicZylem wysokosc tego graniotoslupa z funkcji tg i
wyszlo mi H=12
wiec V=216
Pc=180{3}
i prosze was przeliczcie sobie i powiedzcie mi czy dobrze mam zrobione
17 wrz 19:22
Eta:
patryk co to jest ?... 2{3} bo nie wiem?
napisz poprawnie , to Ci pomogę

PS: wyznaczone przez Ciebie a = 2{3} nie może być równe r = 2{3}
bo a −−− przeciwprostokątna więc a >r
podaj więc poprawny zapis
r= .....
17 wrz 21:04
Eta:
Ja wciąż czekam
17 wrz 21:20