pomocy
Monika: Zbadaj wzajemne polozenie prostej i okregu. Sporzad rysunek.
a) x+2y+15=0 i x2+y2=2254
b) x−y+1=0 i (x−1)2+(y+2)2=9
19 maj 13:47
Kaja: | | 225 | | 15 | |
a) x2+y2= |
| jest równaniem okręgu o środku (0,0) i promieniu r= |
| |
| | 4 | | 2 | |
daną prostą można przekształcić do postaci kierunkowej:
2y=−x−15
y=−
12x−7,5
narysuj w układzie współrzędnych okrąg o promieniu r=
152 i środku (0,0) i tą prostą i
zobacz jak leżą względem siebie
19 maj 13:58
Saizou : albo obliczyć odległość prostej do środka okręgu i jeżeli:
r=d to prosta jest styczna do okręgu
r>d to prosta przecina okrąg w dwóch punktach
r<d to prosta i okrąg nie mają punktów wspólnych
19 maj 14:01