Funkcje wymierne. Wykonaj działania.
Ma: | 1 − x | | x − 1 | |
| − |
| |
| x2 − 2x + 1 | | x3 − 1 | |
19 maj 13:09
kana009: | 1 − x | | x − 1 | | 1−x | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| |
| (x − 1)2 | | (x − 1)(x2 + x + 1) | | x−1 | | (x−1)(x2+x+1) | |
tak mi się wydaje
19 maj 13:16
Nienor: | 1−x | | x−1 | | −1 | | 1 | |
| − |
| = |
| − |
| =
|
| (x−1)2 | | (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
| −(x2+x+1)−(x−1) | | −x2−2x | |
| = |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | x3−1 | |
19 maj 13:16
Ma: | | −2x3 − 3x2 − x + 2 | |
W odpowiedzi jest |
| |
| | (x−1) (x+1)2 (x2 + 2x + 2) | |
19 maj 13:19
Nienor: Źle ci się wydaje, w ogóle jak to liczyłeś

Bo nie widzę w tym żadnej strategii
19 maj 13:19
Ma: Tylko nie wiem jak do tego dojść
19 maj 13:19
ICSP: no to źle jest w podpowiedzi
19 maj 13:25
ICSP: ale Nienor też zrobił źle wiec mamy tak jakby remis
19 maj 13:25
Ma: Spisałam nie ten przykład, ale nie ma minusów w liczniku.
19 maj 13:25
Nienor: ICSP no właśnie nie mogę tego znaleźć, literki się plączą, gdzie
19 maj 13:29
Nienor: ICSP no właśnie nie mogę tego znaleźć, literki się plączą, gdzie
19 maj 13:29
ICSP: złe sprowadzenie do wspólnego mianownika
19 maj 13:33
Nienor: Gdzie, czmu
| −1*(x2+x+1) | | −1*(x−1) | | −1 | | −1 | |
| + |
| ≠ |
| + |
| |
| (x−1)(x2+x+1) | | (x−1)(x2+x+1) | | x−1 | | x2+x+1 | |
19 maj 13:41
Kaja: Nienor sprawdziłam twoje rozwiązanie i masz dobrze, to chyba ICSP sie myli. Ja nie widzę
błędu
19 maj 13:42
ICSP: myle się

przepraszam
19 maj 13:45
Kaja: ICSP nic się nie stało, każdemu może się zdarzyć
19 maj 13:46
Ma: | | x2 − 9 | | x − 3 | |
Wiecie może jak to powinno być |
| : |
| ? |
| | 3 | | x3 + 3x2 + 9x + 27 | |
19 maj 13:48
Nienor: Chyba to przez to, że Ma spisała złe odpowiedzi, nie do tego przykładu. Ja sama próbowałam
szukać błędu, bo często się zdarza, że nie zauważam czegoś w natłoku literek.
19 maj 13:48
Ma: Nienor podał dobrą odpowiedź tylko w odpowiedziach nie ma tych minusów w liczniku i tyle.
19 maj 13:50
Kaja: | (x−3)(x+3) | | x2(x+3)+9(x+3) | | x+3 | | (x+3)(x2+9) | | (x+3)2(x2+9) | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | x−3 | | 3 | | 1 | | 3 | |
19 maj 13:51
Nienor: | x2−9 | | x3+3x2+9x+27 | | (x−3)(x+3) | | x2(x+3)+9(x+3) | |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| 3 | | x−3 | | 3 | | x−3 | |
| x+3 | | 1 | |
| *(x+3)(x2+9)= |
| (x+3)2(x2+9) |
| 3 | | 3 | |
19 maj 13:51
Kaja: oczywiście przy założeniach, że x≠3 i x≠−3
19 maj 13:52
Ma: Dziękuję, wyszło mi tak samo a w odpowiedziach chyba jest błąd bo x2 + 9 jest rozłożone.
19 maj 13:54
Ma: | | 2x4 − 9x3 + 14x2 − 9x +2 | | 1 | |
A to |
| : |
| ? |
| | x − 1 | | x2 − 2x + 4 | |
19 maj 14:05
Nienor: No da się to rozłożyć na upartego, ale to już ponad liceum, a zakładam, że w nim co najwyżej
jesteś.
19 maj 14:05
Ma: Tak, w 2 klasie. Rozłożyłam to, ale nie zgadza mi sie jedna liczba i chciałam wiedzieć czy to
ja coś źle zrobiłam, czy znowu błąd w odpowiedzi.
19 maj 14:10
Kaja: a jak w odpowiedziach jest rozłożone x2+9?
19 maj 14:11
Nienor: | 2x4 − 9x3 + 14x2 − 9x +2 | | 2x4−2x3−7x3+7x2+7x2−7x−2x+2 | |
| *(x−2)= |
| *(x−2)=
|
| x−1 | | x−1 | |
| 2x3(x−1)−7x2(x−1)+7x(x−1)−2(x−1) | | (x−1)(2x3−7x2+7x−2) | |
| *(x−2)= |
| *(x−2)=
|
| x−1 | | x−1 | |
(2x
3−7x
2+7x−2)(x−2)
19 maj 14:12
Ma: (x − 3)(x + 3)
19 maj 14:12
Nienor: Po głębszych medytacjach stwierdzam, że da się i w liceum:
x2+9=(x+3)2−6x=(x+3−√6x)(x+3+√6x)
19 maj 14:14
Ma: Nienor, a dalej? Bo tutaj też już doszłam dzieląc schematem Hornera.
19 maj 14:15
Kaja: Nienor a czemu x jest pod pierwiastkiem? skąd wiadomo, że jest nieujemny? bez odpowiednich
założeń raczej nie można tak zrobić.
19 maj 14:18
Nienor: 1 i 2 jest pierwiastkiem:
2x3−4x2−3x2+6x+x−2=2x2(x−2)−3x(x−2)+(x−2)=(x−2)(2x2−3x+1)=(x−2)(x−1)(2x−1)
19 maj 14:19
Nienor: Racja, trzeba założenia, ale próbować rozłożyć to na iloczyn można i liceum, jakby się trafiło
takie polecenie.
19 maj 14:20
Ma: | | 4 | | 1 | |
A jak sprowadzić do wspólnego mianownika |
| i |
| |
| | x2 − x | | x2 − x − 6 | |
| | 3x2 + x | | x | |
oraz |
| i |
| ? |
| | 4x2 − 4x +1 | | 4x2 − 1 | |
19 maj 14:26
Nienor: | 4(x2−x−+ | | x2−x | |
| i |
|
|
| (x2−x)(x2−x−6) | | (x2−x)(x2−x−6) | |
Mnożysz licznik i mianownik przez to co jest w drugim ułamku w liczniku. Drugi przykład spróbuj
sama.
19 maj 14:28
Ma: Próbowałam i ciągle robię coś źle, dlatego pytam. Nie umiem sprowadzać do wspólnego mianownika
19 maj 14:30