Równania wartości bezwzględnej, 4zmienne
Kalumniatoris: Wyznacz y (funkcję)
|x+y|=5
|x+y|=z
|x−y|+n=c
|x+z|=|y−z|
17 wrz 18:57
Kalumniatoris: zna się ktoś na tym?
17 wrz 23:58
Jakub: to jest układ równań?
18 wrz 00:02
Kalumniatoris: Nie, są to osobne przykłady.
18 wrz 00:05
Eta:
Witaj
Jakubie 
Hmm... też myślałam ,że to układ równań
18 wrz 00:08
Eta:
1/ I x +yI = 5 => x+y = 5 lub x+y = −5]
więc: y = −x +5 lub y = −x −5
Powiedzcie czy o to chodzi w tym zadaniu ?
18 wrz 00:11
Kalumniatoris: Mogłem napisać, nie pomyślałem
PS. gdyby to był układ równań to byłby raczej sprzeczny
18 wrz 00:11
Jakub:

Przede wszystkim y w pierwszym przykładzie nie jest funkcją. Wykres tego równania (NIE FUNKCJI)
wygląda tak jak powyżej. To jest taki obrócony kwadrat. Jak widać nie jest to wykres funkcji.
W przypadku drugiego równania, to wykres jest podobny. W zależności od "z" kwadrat jest
mniejszy lub większy. Dla z = 0 jest punktem (0,0). Dla z<0 nie ma wykresu.
18 wrz 00:12
Jakub: Hej eta
18 wrz 00:12
Jakub: oczywiście Eta (z dużej)
18 wrz 00:13
Kalumniatoris: Eta no właśnie, mi też takie coś wychodzi. Tylko jak wygląda wtedy wykres funkcji.
najbardziej zależy mi na ostatnim
18 wrz 00:14
Kalumniatoris: Jakub Czyli o co w tym chodzi
18 wrz 00:16
Jakub: Przepraszam. Pomyliło mi się z równaniem |x| + |y| = 5. Oczywiście Eta ma rację i rozwiązaniem
są funkcję y = −x + 5 lub y = −x − 5.
18 wrz 00:20
Jakub: W drugim równaniu możesz rozważyć przypadki
Dla z>0: y = −x + z lub y = −x − z
Dla z = 0: y = −x
Dla z<0: nie ma funkcji y spełniającej równanie.
18 wrz 00:23
Eta:
Właśnie już miałam "alarmować" ,że Twój wykres Jakubie
to I xI + IyI = 5
18 wrz 00:24
Jakub: Dobranoc wszystkim
18 wrz 00:24
Eta: Dobranoc:
18 wrz 00:25
AROB: Dobranoc
Eta i wszyscy pozostali!
18 wrz 00:27
Eta:
w 1/ wykresem są te dwie proste równoległe
bo suma obydwu ( bo masz spójnik ''lub''
18 wrz 00:27
Eta: AROB co tak "wczesnie"

do spania idziesz?
18 wrz 00:28
Kalumniatoris: Właśnie to mi się nie zgadzało − że są 2 proste.
18 wrz 00:30
AROB: Eta, idę, bo praca się skończyła. A to wcześnie

?
18 wrz 00:31
Eta:
No jak na Nas ?.... to wcześnie

Ja też zaraz kończę , bo już dzisiaj po wczorajszej nocy "padam"

Dobranoc do jutra
18 wrz 00:34
18 wrz 00:39
18 wrz 00:44
Eta:
18 wrz 00:46
Eta:
18 wrz 00:47
Kalumniatoris: Dobranoc
18 wrz 00:47