trygonometria
Impro: Mam rozwiązać równanie w przedziale <0, 2radianów>
2cosx−sin2x=1−sinx
zamiast cosx=t
1−sinx ==> cosx=t
2cosx ==> 2t
a co z sin2x? jak to rozpisać? sin2x=2sinxcosx? jeśli podstawie co dalej?
19 maj 12:24
Kaja: 2cosx−2sinxcosx−(1−sinx)=0
2cosx(1−sinx)−(1−sinx)=0
(2cosx−1)(1−sinx)=0
2cosx−1=0 lub 1−sinx=0
19 maj 12:27
Saizou : 2cosx−sin(2x)=1−sinx
2cosx−2sinxcosx+sinx−1=0
2cosx(1−sinx)−1(1−sinx)=0
(1−sinx)(2cosx−1)=0
19 maj 12:27
Impro: dzięki za wyjaśnienie.
19 maj 12:41
Krzysiek : tylko pamietaj o tym ze masz podac rozwiazanie od 0 stopni do okolo120 stopni bo napisales 2
radiany a 120 stopni to w przyblizeniu 2,0944 radiana
19 maj 13:41