Określ wzajemne położenie okręgów
Radek: Witam mam takie zadanie
Dany jest okrąg o środku o i promieniu r
1 oraz okrąg o środku S i promieniu r
2. Określ
wzajemne położenie tych okręgów.
a) |OS| = 14, r
1=5, r
2=8
skąd mam wiedzieć, które z tych wzorów czy jak to nazwać zastosować
https://matematykaszkolna.pl/strona/473.html
Dziękuje za odpowiedź
19 maj 12:24
Kaja: r1+r2=13
|r1−r2|=3
|OS|>r1+r2 więc okręgi są rozłączne zewnętrznie
19 maj 12:29
Kaja: zawsze sobie policz sumę promieni i wartość bezwzględną z różnicy promieni i potem dopasuj do
odpowiedniego wzoru
19 maj 12:30
Radek: No ja rozumiem te wszystkie wzory czy jak to nazwać ale nie wiem dlaczego akurat ten
zastosowałaś ? Dlaczego ten mam zastosować, a nie inny ?
19 maj 12:31
Kaja: bo tylko ten pasuje. posprawdzaj inne z tych wzorów− żaden nie będzie pasował (tzn wyjdą ci
sprzeczności)
19 maj 12:32
Radek: Czyli mam taki przykład
| | 1 | | 1 | | 1 | |
|OS| = |
| r1 = |
| , r2= |
| |
| | 7 | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
Wartość bezwzględną |r1−r2|= |
| |
| | 6 | |
I do którego to wzoru pasuje

?
19 maj 12:37
Kaja: |OS|<|r1−r2| okręgi są rozłączne wewnętrznie
19 maj 12:40
Radek: No zgadza się tylko jeszcze nie potrafię odrazo tak dostrzec do którego wzoru trzeba dopasować
tylko muszę po kolei liczyć podstawiając do każdego wzoru
19 maj 12:44
Kaja: ja też sprawdzam po kolei
19 maj 12:47