a
rafa: Obwód trójkąta prostokątnego jest równy 8+5√2, a jedna z przyprostokątnych ma długość 7.
Oblicz długości pozostałych boków trójkąta.
19 maj 12:14
Kaja: a− druga przyprostokątna
b− przeciwprostokątna
rozwiąż sobie ten układ
19 maj 12:19
Dziabong: Przyprostokątne:
a= 7, b
Przeciwprostokątna :
c
a+b+c = 8+5√2 ⇒ b+ c= 1+5√2
72 + b2 = c2
I rozwiąż taki układ równań
49 + b2 = c2
b+ c= 1+5√2
19 maj 12:20
rafa: jak mam taki układ rozwiązać
19 maj 12:29
Kaja: wylicz jedną niewiadomą z pierwszego równania (tego bez kwadratów) i podstaw do drugiego
19 maj 12:31
rafa: mógłbyś to wyliczyć bo nie daje rady
19 maj 13:04
Nienor: b=1+5
√2−a
a
2+49=(1+5
√2−a)
2
a
2+49=(1+5
√2)
2−2(1+5
√2)a+a
2
49=1+10
√2+50−2a−10
√2a
49=51+10
√2−(2+10
√2)a
−2−10
√2=−(2+10
√2)a
2+10
√2=(2+10
√2)a
a=1
b=5
√2
a+b+c=1+7+5
√2=8+5
√2
49+1=50
√50=
√25*2=5
√2
Zgadza się
19 maj 13:10