pomocy!
xoxo: 1. Przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z przekątną podstawy kąt 60.
Krawędź podstawy ma długość 5 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość
graniastosłupa.
2. Podstawa prostopadłościanu ma wymiary 3cm i 4cm. Oblicz jego pole powierzchni bocznej i
objętość, wiedząc, że przekątna ma długość 13 cm.
19 maj 12:03
Kipic:

1)
α=60
i mamy H czyli wysokosc
P
p=25cm
2
P
ś=5*H
potem tylko V=P
p*H
P
c=2*P
p+4P
ś
19 maj 12:29
Kipic:

2)
p−przekatna graniastoslupa
x−przekatna podstawy
h−wysokosc
p
2=3
2+4
2
p
2=25
p=5
h
2=5
2+13
2
h
2=25+169
h=P{194}
V=P
p*h
V=3*4*
√194
V=12
√194
P
c=2*3*4+2*3*
√194+2*4*
√194
P
c=24+6
√194+8
√194
P
c=24+14
√194
19 maj 12:35
Kipic: sry zle podstawilem w 2
tam powinno być tak :
x2=32+42
x=5
h2=132−52
h=12
V=Pp*h
V=12*12
V=144cm3
Pc=2*3*4+2*3*12+2*4*12
Pc=24+72+96
Pc=192cm2
19 maj 12:40