z
jacek: Dla jakich wartości a liczby 8+a, 6−a i 6−2a są długościami boków trójkąta prostokątnego,
którego najdłuższy bok ma długość 6−2a?
18 maj 23:39
Basiek: Założenia:
8+a>0 ⇒ a>−8
6−a>0 ⇒a<6
6−2a>0 ⇒a<3
czyli a∊(−8,3)
Z treści wynika, że bok o dł. 6−2a jest przeciwprostokątną (najdłuższy bok).
Z tw. Pitagorasa:
(8+a)2+(6−a)2=(6−2a)2
64+16a+a2+36−12a+a2=36−24a+4a2
−2a2+28a+64=0 ⇔a=−2 lub a=16 , biorąc pod uwagę wcześniejdze założenia a=−2.
18 maj 23:58
jacek: jak rozwiązałeś to ostatnie równanie bo mi nie wychodzi
19 maj 00:18
Basiek: *aś
Proooszę Cię, policz deltę, postaraj się. Zrób cokolwiek. Jeśli Ci nie wyszło, to licz od nowa.
Aż Ci wyjdzie. Nic więcej Ci w tym zadaniu nie pozostało....
A i... Policzył to za mnie wujek Wolfram.

Ale Ty policz sobie sam.

Podziel całość przez
2. Będzie prościej. Użyj smartfona, kalkulatora, liczydła, abakusa, ...dasz radę.
19 maj 00:22