ABCD: Niech f(m) będzie funkcją określającą wartość iloczynu różnych pierwiastków równania x2
- 2x + m2 + 4m + 1 = 0 w zalezności od parametru m.
a) Podaj dziedzinę funkcji ( ma wyjść (-4, 0)
b) Dla jakiej wartości parametru m funkcja f osiąga wartość najmniejszą?
c) Wyznacz pierwiastki x1, x2 tak, aby ich iloczyn był najmniejszy
19 wrz 12:20
Mycha: a) poniewaz funkcja odwzorowuje iloczyn RÓNYCH pierwiastkow, wiec Δ musi byc wieksza od
0
Δ>0
4-4m2-16m-4>0
-4m2-16m>0
-4m(m+4)>0 ⇔ m∈(-4;0)
b)wartosc najmniejsza bedzie dla najmniejszego iloczynu.
x1*x2=c/a
x1*x2=m2+4m+1
najmniejsza wartosc bedzie w wierzcholku dla m=-b/2a=-4/2=-2 →miesci sie w dziedzinie
c)jak wczesniej policzylismy najmniejszy iloczyn jest dla m=-2
x2-2x+4-8+1=x2-2x-3
Δ=4+12=16
√Δ=4
x1=(2-4)/2=-1
x2=(2+4)/2=3
19 wrz 13:44