wykres funkcji
Kasia^^: Jak narysować taki wykres funkcji?
| | ⎧ | 0 dla x<0 | |
| |x| = | ⎨ | x dla 0</x</2 |
|
| | ⎩ | −x dla x>2 | |
i jej monotoniczność chociaż to wiem o co chodzi
18 maj 22:30
Kasia^^: pomoże ktoś?
18 maj 23:21
Kasia^^: ?
19 maj 12:01
k20: a na pewno dobrze przepisane?
19 maj 13:15
Kasia^^: tak
⎧0 dla x<0
(x)= ⎨x dla 0</x</2
⎩−x dla x>2
19 maj 13:34
Kasia^^: </ nie wiedziałam ja zrobić ten znak mniejszy równy.
19 maj 13:36
k20: pewnie tak miało być?
| | ⎧ | 0 dla x < 0 | |
| f(x)= | ⎨ | x dla 0 ≤ x ≤2 |
|
| | ⎩ | −x dla x > 2 | |
mniejszy bądź równy jest nad okienkiem w którym piszesz wiadomość
19 maj 13:44
Kasia^^: tak!

to znaczy nie wiem tylko co zrobić z tym x dla 0 ≤ x ≤2 z resztą dam sobie radę
19 maj 13:49
Kaja: zrób sobie tabelkę i podstaw do niej x=0 i x=2. wylicz dla tych x igreki. potem narysuj sobie w
przedziale 0≤x≤2 wykres y=x
19 maj 13:55
Kasia^^: a mógł by mi to ktoś zrobić jako taki przykład?
19 maj 14:28
Kasia^^: mógłby*
19 maj 14:28
Krzysiek : Funkcja nasza jest opisana takim wzorem jak podalas czyli dla x<0 tj (−niesk ,0) funcja
nasza ma postac y=0 . Co to za funkcja . jest to funkcja stala A wiesz jak sie rysuje wykres
funkcji stalej
Wiec narysuj wykres tej funkcji dla x(−niesk ,0) ale bez zera bo 0 do tego przedzialu nie
nalezy Zaqkoncz wykres niezamalowana kropka .
Teraz drugi przedzial 0<=x<=2 Taki zapis oznacza ze xnalezy do <0,2> i 0 i2 nalezy do tego
przedzialu W tym przedziale nasza funkcja ma postac y=x . Wiec narysuj wykres tej funkcji
ale tylko bedzie kawalek tej prostej bo rysujeszz jak tylko w tym przedziale czyli w zerze
kropka zamalowana i w 2 tez zamalowana i juz mamy ciaglosc funkcji .
Teraz trzeci przedzial x>2 czyli xnalezy (2 do + niesk ) ale bez 2 . w tym przedziale nasza
funkcja ma postac y=−x . Wiec narysuj wykres tej funkcji ale tylko w tym przedziale jak
widzisz beda to polaczone 3 linie proste ze soba .
Wykres funkcji y=x dla <0,2> to piszesz x=0 to y=0 ,x=1 to y=1, x=1,5 to y=1,5 x=2 to
y=2 i narysuj wykres .
19 maj 14:52