pomocy
kinga: rozłóż na czynniki x
2−x−m
2+m , prosze o pomoc.... wyjdzieee delta 1+4m−4m iii jak ja mam
dalej to zrobić? jaki pieriwastek
18 maj 22:02
Dominik: W(x) = x
2 − x − m
2 + m
Δ = 1 + 4m
2 − 4m = (1 − 2m)
2
√Δ = |1 − 2m|
| | 1 − |1 − 2m| | | 1 + |1 − 2m| | |
W(x) = (x − |
| )(x − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
18 maj 22:06
18 maj 22:07
zuz.: wychodzi Δ=1+4m
2−4m
potem
√Δ=
√2(m−0.5)2 więc można rozdzielić na m−0.5
√2
i dalej już normalnie podstawić pod wzór
18 maj 22:07
zuz.: zamiast pod pierwiastkiem 2 ma być 4
18 maj 22:10
kinga: dziękuję
18 maj 22:12
Saizou : a po co delta
x2−m2−x+m=0
(x−m)(x+m)−(x−m)=0
(x−m)(x+m−1)=0
x=m lub x=1−m
18 maj 22:55