Dobry wieczór :)
bezendu:
Mam kilka zadań poziom podstawowy i nie bardzo mogę sobie z nimi poradzić.. Proszę o jakieś
wskazówki
Funkcja f każdej liczbie całkowitej dodatniej przyporządkowuje liczbę jej dzielników
naturalnych
b) funkcja g określona jest następująco g(n)=f(n)−2 dla każdej liczby całkowitej dodatniej n.
Ile miejsc zerowych należących do zbioru {1,2,3,.....,20} ma funkcja g ?
Nie ma sensu wypisywania wszystkich liczb, zauważyłem że to równanie jest spełnione dla każdej
liczby pierwszej i wypisałem liczby pierwsze z tego zbioru, ale nie wiem czy to jest poprawne
rozwiązanie ?
18 maj 21:58
Mila: Poprawny sposób, wypisz miejsca zerowe, jest ich tylko 8.
miejsca zerowe:
g(n)=0 dla n∊{2,3,5,7,11,13,17,19}
8 miejsc zerowych.
18 maj 23:11
bezendu:
mam jeszcze takie zadanie:
Funkcja f określona jest w zbiorze R w następujący sposób: jeśli a∊<2n−1, 2n+1> dla pewnej
liczby
n∊C to f(a) jest liczbą parzystą należącą do zbioru <2n−1, 2n+1>
b) podaj zbiór wartości funkcji
czy to będę liczby C ?
18 maj 23:17
bezendu:
Dziękuje
Mila za pierwsze (zajrzy tu jutro jak znajdziesz czas) Dobranoc
18 maj 23:23
Mila: Do jutra
19 maj 00:10
Mila: b) Zw= zbiór liczb całkowitych parzystych.
19 maj 16:42
bezendu:
Funkcja f każdej liczbie całkowitej dodatniej n przyporządkowuje najmniejszą liczbę całkowitą
nieujemną k taką, że liczba 10n+k jest podzielna przez 3
d) Podaj zbiór wartości
Zw=C+ ?
19 maj 18:31
Mila: Oto kilka wartości funkcji
f(1)=2 (10*1+2=12, 3|12)
f(2)=1 (10*2+1=21,3|21)
f(3)=0 (10*3+0=30, 3|30)
f(4)=2 (10*4+2=42, 3|42)
f(5)=1
f(6)=0
Jaki jest zbiór wartości?
19 maj 18:54
bezendu: zw=0,1,2
19 maj 19:12
Mila: Dobrze.
{0,1,2}
19 maj 21:01
bezendu: dziękuję

muszę sobie poćwiczyć te funkcję bo coś mi nie idą
19 maj 21:04
Mila: To są trudne, nietypowe zadania.
19 maj 21:22
bezendu: Ale oznaczone jako podstawa
19 maj 21:29
Mila: Autorzy żyją we własnym świecie, oderwani od rzeczywistości szkolnej.
19 maj 21:32
bezendu: To mnie jedynie trochę pociesza
19 maj 21:41