pochodne i granice
zuz.: Chciałam zapytać jak udowodnić, że funkcja
| | a + b sinx | |
f(x) = |
| gdzie 0<a<b |
| | b + a sinx | |
nie ma pionowej asymptoty
bo przyrównałam b + a sinx do 0
i nie wiem czy wystarczy tak, że wiedząc iż b jest większe od a, i sinx może być max 1 oraz min
−1 to b będzie zawsze większe od a sinx, czy można to udowodnić obliczeniowo?
| | (b2 − a2)cos x | |
i jeszcze czy f'(x) = |
| |
| | (b + a sin x)2 | |
PW:
−1≤sinx≤1,
skąd po pomnożeniu przez a>0
(1) −a<asinx<a,
a ponieważ a<b, czyli −b<−a, z nierówności (1) wynika
−b<−a<asinx<a<b
−b<asinx<b,
po dodaniu stronami b:
0<b+asinx<2b
(potrzebna nam tylko pierwsza nierówność):
0<b+asinx.
| | bcosx(b+asinx)−(a+bsinx)acosx | |
f'(x)= |
| , czyli dobrze po redukcji. |
| | (b+asinx)2 | |