Całka nieoznaczona
'me~: | | x−2 | |
Witam. Potrzebuję wsparcia w takiej oto całce: ∫x√ |
| . Próbowałem przez podstawienie |
| | 4−x | |
i przez części ale mi nie wychodzi
18 maj 21:39
'me~: odświeżam
18 maj 22:28
'me~: no to jeszcze raz
18 maj 22:40
'me~: i znowu
18 maj 22:47
'me~: patrzę, że chyba się nie doczekam...
18 maj 23:20
'me~: to dzięki za pomoc, dużo się dowiedziałem
18 maj 23:36
Mila: Metodą współczynników nieoznaczonych.
Przekształcamy wyrażenie:
| | √x−2 | | √x−2)2 | | x(x−2) | |
∫x* |
| dx=∫x |
| dx=∫ |
| dx= |
| | √4−x | | √(x−2)(4−x) | | √(x−2)(4−x) | |
Rozwiązanie ma postać:
| | x2−2x | | A | |
∫ |
| dx=(ax+b)*√−x2+6x−8+∫ |
| dx |
| | √−x2+6x−8 | | √−x2+6x−8 | |
Zróżniczkuj obustronnie i wyznacz wsp.
a,b,A
19 maj 00:08
Mila: Jeśli Ci nie wyjdzie, to jutro napiszę.
19 maj 00:09
'me~: Wyszła, nie pomyślałem, żeby podprowadzić do metody współczynników nieoznaczonych. Znalazłem
| | arcsinx | |
chyba lepszą całkę. ∫ |
| dx próbowałem obliczyć przez części, ale wychodzi 0=0. |
| | x2 | |
Chyba jest na to jakiś wzór rekurencyjny, ale nie pamiętam go...
19 maj 15:22
Mila: | | arcsinx | | −arcsinx | | dx | | −arcsinx | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| = |
| +J1 |
| | x2 | | x | | x√1−x2 | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | −1 | |
[arcsinx=u, |
| dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx= |
| ] |
| | √1−x2 | | x2 | | x2 | | x | |
| | dx | |
J1=∫ |
| = przez podstawienie |
| | x√1−x2 | |
| | 1 | | 1 | | −1 | |
[ |
| =t, x= |
| , dx= |
| dt] dokończysz ? |
| | x | | t | | t2 | |
19 maj 16:24
'me~: pewnie tak a jak nie to napiszę
19 maj 17:40
'me~: Mam jeszcze jedno zadanie z którym mam problem.
Oblicz pole figury ograniczonej liniami:
Zrobiłem sobie założenie, że 0≤t≤2π
Podstawiłem do wzoru P=
0∫
2π|a*cost*(−bcost)|dt i tu pojawia się problem czy mogę sobie
opuścić normalnie wartość bezwzględną i policzyć całkę nieoznaczoną? Niby pole nie może być
ujemne, ale nie jestem pewien czy tak można
19 maj 18:59
Mila: PO 20, zobaczę.
19 maj 19:18
'me~: ok, czekam z niecierpliwością
19 maj 19:24
Mila: Ta krzywa to elipsa.
x(t)=a cos(t), a>0
y(t)=a sin(t) , sin(t)≥0 dla t∊<0,π>
1) t∊<0,π>
Ponieważ x(t)=a cos(t) jest w tym przedziale malejąca to pole obliczamy wg wzoru:
P
1=−
0∫
π|y(t)|*x'(t) dt= −∫bsin(t)*(−asin(t)) dt=
ab*0∫πsin2(t)dt
2) dla x∊<π,2π> funkcja x(t)=a cos(t) jest rosnąca, to pole obliczamy wg wzoru:
P
2=
π∫
2π|y(t)|*x'(t) dt=∫(−bsin(t))*(−a sin(t))dt=
ab*∫sin2(t) dt ( taki sam wzór jak
dla P
1)
P=P
1+P
2=
ab* 0∫2πsin2(t)dt
| | 1 | |
sin2(t)= |
| (1−cos(2t)) ( ze wzoru na cos (2x)=cos2x−sin2x) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P= |
| ab0∫2π(1−cos(2t)dt= |
| ab*[(t−0,5sin(2t)|02π= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
= |
| ab[2π−0,5*sin4π−0+sin0]=abπ |
| | 2 | |
19 maj 20:57
Mila:

Elipsa dla a=4 i b=2
{x=4 cost, y=2 sint}
x
2=16 cos
2t
y
2=4 sin
2t ⇔
| y2 | |
| =sin2t dodaję stronami |
| 4 | |
19 maj 21:14
'me~: zawsze biorę pod uwagę tylko dodatnie wartości sinusa albo cosinusa tak?
19 maj 22:16
Mila: Jeśli chodzi o |sinx|=sinx dla x∊<0,π>
|sinx|=−sinx dla x∊(π,2π)
Nie wiem o jaki fragment Ci chodzi.
19 maj 22:23
Mila: Jeśli chodzi o |sinx|=sinx dla x∊<0,π>
|sinx|=−sinx dla x∊(π,2π)
Nie wiem o jaki fragment Ci chodzi.
19 maj 22:23
'me~: bo założyłaś, że sin(t)≥0 dla t∊<0,π> a zastanawiam się czemu musi przyjmować wartości
dodatnie?
19 maj 22:33
Mila: We wzorze występuje |sint|, to rozważam, kiedy mogę opuścic znak wartości ||, aby dalej liczyc.
z definicji:
|a|=a dla a≥0
|a|=−a dla a<0
19 maj 22:52
'me~: ok, dziękuję za pomoc
19 maj 22:57
Mila: 
Miałam kłopoty z dostępem do strony, też cos zauważyłeś?
19 maj 23:01
'me~: tak, myślałem już, że Twoje wysiłki poszły na marne, ale na szczęście nie
19 maj 23:16
'me~: Zrobiłem inny przykład i podszedłem do niego troszkę inaczej. Zobacz
| ⎧ | x=a(t−sint) | |
| ⎩ | y=a(1−cost | a>0 i t∊<0,2π>
|
Wziąłem przedział od 0 do
π2 gdzie sin jest dodatni wiec
P=4
0∫
π2|(a−acost)*(a−acost)|dt
I jak?
19 maj 23:23
Mila: Jutro. Muszę Ci wytłumaczyć wzór, albo poczytaj w podręczniku.
Tu bierzesz |1−cos(t)|=1−cos(t) dla każdego t, bo |cost|≤1
Dobranoc.
20 maj 00:16
'me~: ok

dobranoc
20 maj 00:19
Mila:
Krzywa jest cykloidą.
x=a(t−sint)
y=a(1−cost) a>0 i t∊<0,2π>
Badamy monotoniczność funkcji x(t)=a(t−sint)
x'(t)=a(1−cost)
a(1−cos(t))≥0 dla każdego t, zatem x(t) jest rosnąca w przedziale <0,2π>, w takim razie
P=
0∫
2π|y(t)|*x'(t)dt=
=
0∫
2π|a(1−cos(t)|*a(1−cos(t)dt=a
20∫
2π(1−2cost+cos
2(t))dt=
| | 1 | |
=a20∫2π(1−2cos(t)+ |
| (cos(2t)+1))dt |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
=[a2*(t−2sin(t)+ |
| sin(2t)+ |
| t)]02π= |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
a2(2π−2sin(2π)+ |
| sin(4π)+ |
| *2π)=a2*(2π−0+0+π)= |
| | 4 | | 2 | |
=3πa
2
Pole cykloidy jest równe potrojonemu polu toczącego się koła o promieniu a>0.
20 maj 15:32